Gratis levering & Gratis retour
100 dagen proefslapen
110% Laagste prijsgarantie
Veilig achteraf betalen

Wanneer over naar peuterbed?

  • Geplaatst op
  • Door Kinderkamerwebwinkel - Danielle van de Vlag
Wanneer over naar peuterbed?

Kleintjes worden groot! En ja, het gaat echt heel snel. Voordat je het weet is je baby een peuter en is je kind te groot voor het ledikant. Kortom je kindje is klaar voor de volgende stap naar een groter bed. Maar hoe pak je dat aan? Vanaf wanneer en hoe gaat je kindje naar een peuterbed? We geven je de volgende tips, zodat het voor jou en je kleintje een fijne beleving wordt.

Wat is een peuterbed?

Een peuterbed is een volgende stap na een ledikant. Een peuterbed is net een stapje groter en zit tussen een ledikant en een eenpersoonsbed in. De ideale manier om je kindje langzaam te laten wennen aan weer een volgende stap naar een eenpersoonsbed. De peuterbedden zijn 70x140 cm en in verschillende soorten en kleuren verkrijgbaar. Kies je bijvoorbeeld voor een huisjesbed of een tipi peuterbed, Cars bed of een Princess hemelbed? Kinderen vinden een peuterbed geweldig en meestal minder spannend dan een eenpersoonsbed. 

Wanneer over naar peuterbed?

Een peuterbedje: vanaf welke leeftijd? Past je kindje op een gegeven moment niet meer in het ledikant? Dan is je kindje klaar voor de volgende stap. Dit is meestal rond de leeftijd van 2,5/3 jaar. Maar het kan ook eerder, want misschien is jouw kindje wel eerder klaar voor een peuterbed. Wanneer je kind bijvoorbeeld uit zijn of haar ledikant wil klimmen of het juist interessant vindt om in een groter bed te gaan slapen. Er zijn ook kinderen die in een groter bed willen slapen wanneer er een broertje of zusje op komst is. Zo hebben ze het gevoel dat ze echt een grote broer of grote zus zijn. Kijk wanneer je kindje er klaar voor is en geef hier gehoor aan. Hiermee groeien ze in hun zelfvertrouwen en dit werkt positief mee aan de ontwikkeling van je kind. 

Hoe maak je de overstap naar een peuterbed tot een fijne beleving? 

Heb je eenmaal besloten om over te stappen naar een peuterbed? Dan is het wel fijn dat het ook een succes wordt. Het kan altijd even wennen zijn voor je kind zodra het moment aangebroken is, maar door het zo rustig en relaxed mogelijk te maken, is de kans van slagen groter. Deze tips kunnen helpen: 

  • Maak een fijne, veilige en vooral geborgen plek op de slaapkamer van je kind. 
  • Zet het peuterbed alvast op de slaapkamer van je kind naast of in de buurt het ledikant. Je kindje kan dan vast wennen aan het nieuwe bed en er af en toe even lekker in liggen wanneer hij of zij dat wil. 
  • Forceer niets! Wil je kindje nog niet in het peuterbed slapen, dwing je kind dan ook niet. De kans dat je kind daar angstig van wordt en niet in het peuterbed wil slapen wordt hiermee een stuk groter. 
  • Zorg dat de overstap positief en gezellig is en laat je kind beslissen wanneer hij of zij eraan toe is. 
  • Betrek je kind bij elke stap richting het peuterbed. Laat je kind meedenken welk peuterbed het gaat worden, op welke plek het bed in de slaapkamer komt te staan en welk dekbedovertrek erop mag liggen. Laat je kind ook meehelpen met het afbreken van het ledikant als het zover is. Dit geeft je kind een vertrouwd en positief gevoel. 

wanneer peuterbedje?

Geef het de tijd

Niet alleen voor jou als ouder is het een volgende stap, ook voor je kindje is het een nieuwe fase in zijn of haar leven. Er zullen dus echt nog wel een paar rommelige avonden en nachten kunnen volgen, maar geeft het de tijd. Het kan enkele weken duren voordat je kindje helemaal gewend is aan het nieuwe peuterbed. Maar als het eenmaal zover is … genieten jullie allemaal van een nieuwe fase en een heerlijke nachtrust.

>>> Tips voor een goede nachtrust voor je kind <<<

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Gratis levering & Gratis retour
100 dagen proefslapen
110% Laagste prijsgarantie
Veilig achteraf betalen