Gratis levering & Gratis retour
100 dagen proefslapen
110% Laagste prijsgarantie
Veilig achteraf betalen

Handige tips voor een goede overgang van peuterkamer naar kleuterkamer

  • Geplaatst op
  • Door Kinderkamerwebwinkel - Danielle van de Vlag
Handige tips voor een goede overgang van peuterkamer naar kleuterkamer

Het is altijd een mijlpaal als je kindje klaar is voor de volgende stap. Superleuk en tegelijkertijd gaat het allemaal zo snel! Zo ook bij de overstap van een peuterkamer naar een kleuterkamer. Je kleine meisje of jongetje verandert binnen no-time van een minimens naar een kind met een mening en eigen wil. Help … stop de tijd! Het is natuurlijk alleen maar mooi om ze te zien groeien en bloeien. En bij andere fases horen nu ook eenmaal andere ideeën. Vandaar deze handige tips voor een goede overgang van peuterkamer naar kleuterkamer.

 

Tips om de overgang zo goed mogelijk te laten verlopen

Je wilt de overgang van de peuterkamer naar de kleuterkamer natuurlijk zo goed en zo rustig mogelijk laten verlopen. Met de volgende handige tips is de kans van slagen groot. 

  • Kies voor een rustige periode om van een peuterkamer naar een kleuterkamer te wisselen. Doe het bijvoorbeeld niet tijdens een verjaardag, Sinterklaas of de feestdagen. Dit is een extra spannende tijd, waardoor het misschien lastig is om in slaap te komen en te wennen aan de nieuwe situatie. Kies liever voor een vakantie, mocht het iets langer duren voordat ze in slaap komen, dan is het niet direct een probleem. Maar dit kun je natuurlijk het beste zelf inschatten voor je eigen kind. 
  • Laat je kind rustig wennen aan het idee van de kleuterkamer door hem of haar zelf mee te laten helpen en bepalen wanneer je de kamer gaat aanpakken. Zo zien ze wat er allemaal gaat gebeuren en zijn ze niet ineens verrast door een andere kamer. Vaak wordt het leuk opgepakt door kinderen, maar niet alle kinderen vinden het prettig. 
  • Vinden kinderen een groot bed spannend? Dan kun je ervoor kiezen om het lekker vol te leggen met knuffels, zodat het bed kleiner lijkt voor ze en meer warmte en geborgenheid uitstraalt. 
  • Laat je kind meehelpen om het peuterbed weg te halen en een kleuterbed te plaatsen. Dit vinden ze meestal erg leuk en helpt positief mee bij de verandering. 
  • Zorg voor een nachtlampje op de kleuterkamer. Hiermee voorkom je dat ze bang worden in het donker of kun je ze juist aanleren dat het in het donker niet eng is en ze zelf het lampje uit mogen doen als ze gaan slapen. 
  • Forceer niets en zorg dat het een positieve en leuke manier van overgang wordt in een ontspannen sfeer. 

 

Zorg voor een veilige kleuterkamer 

En last but not least is natuurlijk de veiligheid van de kleuterkamer. Je kleuter is misschien al een volgende fase verder, maar dat neemt niet weg dat ze altijd door hebben welke gevaren er op de loer liggen. Zorg daarom voor een veilige kleuterkamer, zodat ze heerlijk kunnen spelen, stoeien en slapen zonder dat ze gevaar lopen. Hierbij kun je denken aan:

  • Koop veilige en stevige kinderkamer meubels die wel tegen een stootje kunnen en niet direct afbreken of splinters loslaten waaraan ze zich kunnen bezeren.
  • Kijk of meubels en accessoires geen scherpe hoeken hebben waaraan ze zich kunnen bezeren.
  • Let op de veiligheid bij ramen en deuren. Zorg dat je kleuter niet gemakkelijk bij het raam kan komen of deze zelf kan openen. Maar zorg wel dat er geventileerd kan worden. 
  • Zet kinderbedden niet direct naast de verwarming of naast gordijnen. Hiermee voorkom je dat ze zich branden aan de verwarming en/of verstrikt raken in de gordijnen tijdens het spelen of slapen.
  • Zorg dat stopcontacten worden beveiligd met speciale stopcontact beschermers. 

Zijn we nog belangrijke tips vergeten of heb jij de gouden tip? Wij zijn benieuwd! Heb je nog vragen of wil je advies over het stylen en aanpakken van de kinderkamer? Bel ons +31102459172 of stuur een mail naar: [email protected].

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Gratis levering & Gratis retour
100 dagen proefslapen
110% Laagste prijsgarantie
Veilig achteraf betalen